Snø, menneskets frykt

Hvert år kommer det snø til Norge, og hvert år blir det mange kollisjoner i forbindelse med glatt vei. Vi vet alle at snøen kommer, flesteparten av oss har kjørt på snø før og vet at det er glatt, Allikevel blir mennesker like overrasket vært år det kommer snø. Hva er grunnen til det, hvorfor blir aldri sjåfører vant til at det kommer snø hvert år? Man kan ikke kjøre på samme måte på snø som det man gjør om sommeren. Mange gjør det fordi om, og risikerer livet til mange. Hva er grunnen til alle blir så overrasket? Glemmer dere at dere har sett snø noen gang, eller er dere blitt så vant til det at dere tror dere er verdensmestere til å kjøre på det? Vi i Arendal fikk snø på Søndag og allerede har det vært utforkjøringer og kollisjoner. Bilister må lære seg at snø er glatt. Det er farlig å kjøre i fartsgrenser alle plasser. Kjør etter forholdene.

Mange av oss som akkurat har fått lappen og skal kjøre å snø for første gang vil alltid gi litt ekstra på for å vise alle at man kan kjøre. Hva er poenget med det? Hva er poenget med å kjøre uaktsomt når du ikke bare risikerer ditt eget liv på veien, men også andres? Jeg skjønner at unge vil vise venner at de er flinke til å kjøre, jeg er ung selv. Men for Guds skyld visst du skal vise noen at du kan kjøre på glatta og leke deg med bilen, gjør det på en tom parkeringsplass ikke i rundkjøringer og på veier med andre trafikanter. Selvfølgelig er det mange som kjører forsiktig på glatta og kommer utfor en kollisjon eller sklir ut, det skjer.

Vinteren i Norge er utrolig glatt og farlig. Man vet aldri om det ligger blank is under det lille snølaget du ser på veien. På vinteren er det viktig at du kjører i en fart du er komfortabel med, og en fart hvor du merker bilen holder seg på veien og ikke sklir. Veiene blir brøytet, men ofte sludder det, og når det da fryser på blir det glatt. Om du skal ut å kjøre senere og du ikke har fått med deg at det har sluddet, fryst på og begynt å snø så du ikke ser isen, så vær forsiktig. Vis at du er en trafikant som er forsiktig på veien, ikke en som absolutt skal vise seg fram.

Det som forundrer meg hvert år er alle kollisjonene som kommer. De fleste kollisjoner hvert år er på vinteren når det er glatt ute. Hvorfor er ikke mennesker forsiktig når de er ute å kjører? Hvorfor tror mange at de kjenner veiene såpass godt at de kan ligge i fartsgrenser over alt? Snø er skummelt og ikke minst farlig. Selv om man kjenner veiene på sommeren, så er det helt annerledes å kjøre på akkurat de samme veiene på vinteren.

Bilde av egen trafikkulykke 2014.

 

Mitt ord til alle trafikanter er: Kjør varsomt, vær litt ekstra forsiktig så man unngår uhell. Det er så fort gjort å miste grep på bilen på glatte veier. Ikke tro du kjenner veien så godt at du ikke trenger å være forsiktig. Vi har ingen å miste, hvert fall ikke i form av bilulykker som kunne vært unngått.  

Ellers håper jeg dere alle har hatt en fin romjul, og at dere får en fin nyttårsaften. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits